Place Napoleon en Millvision

In Events by adminLeave a Comment

Napoleonroute wordt weer zichtbaar


Raamsdonksveer krijgt een Place Napoleon. En wel op de Keizersdijk, waar de Franse generaal ooit overheen trok.

“De oude keizer Napoleonroute wordt weer zichtbaar, evenals de oude trambaan tussen Geertruidenberg en Oosterhout”, verklaart wethouder Kevin van Oort (GroenLinks) op zijn Facebookpagina.

De inrichting van de Place Napoleon loopt hand in hand met de ‘knip’ die de gemeente Geertruidenberg aanlegt op de Keizersdijk: een deel van de weg wordt autovrij, supermarkt Lidl blijft wel van diverse kanten bereikbaar.

Tramspoor
De gemeente trekt op met Veers Erfgoed en het bedrijf Millvision. De tramlijn werd geopend in 1881, maar deze verdween in de jaren ’30. “Het is niet zo dat er weer een echte trambaan met stalen spoor wordt aangelegd, want dat is voor fietsers natuurlijk niet handig”, vertelt Bert Joosen (Veers Erfgoed). “Daarom maken we voor het ‘spoor’ gebruik van hardstenen trottoirbanden van weleer. Deze zijn gevonden bij eerdere werkzaamheden aan de Keizersdijk en dateren van voor de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Toen we hoorden dat de knip er kwam, zijn er bij ons wat ideeën ontstaan om historie erin te verwerken.”

Bankje gemaakt van gras (biobased) met daarop uitleg over de geschiedenis van de Keizersdijk

Kasseien
Daarnaast komen er kasseien – met een vlakke bovenzijde – in het midden van de weg. Joosen: “De kasseien komen vier meter breed te liggen, want alle wegen die Napoleon liet aanleggen van Parijs naar Amsterdam hadden die breedte.” Ook komt er een bankje, gemaakt van biobased materiaal. “Hierop komt informatie over de geschiedenis van de Keizersdijk.” De Place Napoleon is het terrein van fietsers en voetgangers, auto’s kunnen er niet komen. Er waren ideeën voor extra bomen aan de Keizersdijk. “Daar schuilden de soldaten vroeger onder.” Dit bleek praktisch niet haalbaar.

Werkzaamheden
De aanleg van de Place Napoleon vindt plaats nadat eerst andere werkzaamheden in het centrum van Raamsdonksveer klaar zijn. Zo wordt de komende tijd gewerkt aan een minirotonde bij ’t Spant, krijgt het Gangboord een opknapbeurt en komt er een nieuwe weg nabij de bibliotheek richting het Kardeel. In november moet de gemeenteraad officieel nog akkoord gaan met het benodigde geldbedrag voor de Place Napoleon.

Bron: BN De Stem, Gemeente Geertruidenberg, Veers Erfgoed en Millvison

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.