Opening Place Napoleon

In Events by adminLeave a Comment

Napoleonroute wordt weer zichtbaar


Raamsdonksveer krijgt een Place Napoleon. En wel op de Keizersdijk, waar de Franse generaal ooit overheen trok.

Op 30 juni 2018, een zon overgoten dag, heeft wethouder Kevin van Oort in het bijzijn van van betrokkenen "Place Napoleon" officieel geopend. “De oude keizer Napoleonroute wordt weer zichtbaar, evenals een stukje oude trambaan tussen Geertruidenberg en Oosterhout.

De inrichting van de Place Napoleon loopt hand in hand met de ‘knip’ die de gemeente Geertruidenberg heeft aangelegd op de Keizersdijk: een deel van de weg is autovrij gemaakt, supermarkt Lidl blijft wel van diverse kanten bereikbaar.

Tramspoor
De gemeente trekt op met Veers Erfgoed en het bedrijf Millvision. De tramlijn werd geopend in 1881, maar deze verdween in de jaren ’30. “Het is niet zo dat er weer een echte trambaan met stalen spoor wordt aangelegd maar in de vorm van een lijnenspel van "hardstenen trottoirbanden" van weleer is het ‘spoor’ duidelijk zichtbaar. Deze zijn gevonden bij eerdere werkzaamheden aan de Keizersdijk en dateren van voor de Tweede Wereldoorlog geplaatst.

Image
Bankje gemaakt van gras (biobased) met daarop uitleg over de geschiedenis van de Keizersdijk

Kasseien
In het midden van de weg bestaat het wegdek uit kasseien – met een vlakke bovenzijde. De kasseien komen vier meter breed te liggen, want alle wegen die Napoleon liet aanleggen van Parijs naar Amsterdam hadden die breedte.” Ook komt er een bankje, gemaakt van biobased materiaal. “Hierop komt informatie over de geschiedenis van de Keizersdijk.” De Place Napoleon is het terrein van fietsers en voetgangers, auto’s kunnen er niet komen. Er waren ideeën voor extra bomen aan de Keizersdijk. “Daar schuilden de soldaten vroeger onder.” Dit bleek praktisch niet haalbaar.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.