Oprichting Grondstoffen Collectief Almere is een feit

In Gallery by adminLeave a Comment

De oprichting van het Grondstoffen Collectief Almere (GCA) is een feit! Met de ondertekening van het convenant en de gezamenlijke druk op de knop door Frits Huis (wethouder), Leon Joore (Millvision) en Erik Kijlstra (Vijfhoek recycling Almere), werd symbolisch de bouw van het “GCA thuishonk” gestart.

Als organisator van de duurzame wereldexpo Floriade wil Almere vóór het jaar 2022 uitgroeien tot een energie-neutrale en afvalloze stad. Afval is een waardevolle grondstof voor de producten van morgen. In Almere willen we reststromen waardevol maken en gebruiken om er nieuwe grondstoffen en producten van te maken. Dat doen we samen met bedrijven, overheden en andere belanghebbenden. We beginnen klein. Stap voor stap. Met waterplanten die gemaaid worden in de zomer, luiers en koeienpoep. Deze vezels zijn grondstoffen voor producten. Er wordt momenteel onderzocht wat je er allemaal van kan maken. Uiteindelijk moet de opbrengst van het programma leiden tot nieuwe bedrijvigheid. De gemeente Almere en de Economic Development Board faciliteren dit programma, waarin gemeente, bedrijven en kennisinstellingen samen werken aan het creëren van waarde uit biomassa en wil daarmee stimuleren dat er bedrijvigheid in Almere ontstaat om met deze grondstof nieuwe producten te maken.

De gemeente Almere en de Economic Develoment Board Almere zijn de initiatiefnemers van de verwaarding van de gemeentelijke reststromen uit het beheer van de openbare ruimte. Cruciaal daarin is samenwerking met onderwijs, kennisinstellingen en ondernemers. Deze samenwerking wordt concreet gemaakt onder de naam Grondstoffen Cooperatie Almere i.o., de werknaam van dit initiatief. Door meerdere (delen van) reststromen te combineren ontstaan veel verschillende soorten grondstoffen, waardoor ook meer toepassingen in producten mogelijk worden en een breder scala aan bedrijvigheid en werkgelegenheid kan worden gerealiseerd. De aanpak is daarbij projectmatig, met als einddoel van een project de ontwikkeling van een goed te vermarkten product.

Het GCA is een open innovatieplatform waar bedrijven gezamenlijk zoeken naar innovatieve oplossingen voor het creëren van waarde uit reststromen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen zich ook aansluiten bij de Grondstoffen Coöperatie Almere.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.